Säännöt

 • Kilpailun säännöt 2016 – Yhteenveto

  • Ollakseen virallisesti mukana, Uneton48 -kilpailuun osallistuva lyhytelokuva on tehtävä tällä sivulla esitettyjen sääntöjen puitteissa. Lue säännöt huolellisesti!
  • Joukkueen vetäjän vastuulla on rekisteröidä joukkue kilpailuun, maksaa rekisteröintimaksu ja allekirjoittaa loppuraportti ennen elokuvan palauttamista.
  • Uneton48 järjestäjätiimi pidättää oikeuden tehdä muutoksia sääntöihin ennen virallista kilpailun alkua. Mahdollisista sääntömuutoksista tiedotetaan sähköpostitse kaikille osallistujille.

  Lataa tärkeät paperit:

  SUOMEKSI
  ENGLANNIKSI

  (klikkaa yläreunassa näkyvää nuolta ladataksesi zip-pakatun kansion, josta löydät paperit erillisiä PDF-tiedostoina). Jos zip tiedoston lataamisen kanssa on ongelmia, linkit yksittäisiin tiedostoihin löytyy myös Helpdeskistä.

  Säännöt

  1. Joukkueen rekisteröiminen

  Uneton48-kisaan pääsee mukaan rekisteröimällä joukkueen Uneton48.com sivuston kautta. Kilpailu on avoin kaikille.

  2. Kilpailun aikataulu

  Kilpailu käynnistyy perjantaina klo 19.00. Elokuva on palautettava seuraavaan sunnuntaihin klo 19.30 mennessä. Näin kilpailu kestää periaatteessa 48,5 tuntia. Puolen tunnin lisäaika on tarkoitettu elokuvan palauttamiseen. Kilpailun virallinen aika löytyy Uneton48-nettisivulta. Oma kello kannattaa ottaa mukaan myös kilpailun avajaisiin, jossa sen voi asettaa oikeaan aikaan. Parkkipaikan löytäminen, julkisen liikenteen mahdollinen myöhästely, ruuhkat ja muut satunnaiset ongelmat kannattaa ottaa huomioon ja varata matkaan riittävästi aikaa.

  3. Elokuvan kieli

  Uneton48-lyhytelokuvan voi toteuttaa millä tahansa kielellä. Mikäli se ei ole suomen- tai englanninkielinen, elokuva tulee tekstittää joko suomeksi tai englanniksi. Tekstitys täytyy “polttaa kiinni kuvaan”, sillä emme voi käsitellä erillisiä tekstitystiedostoja teatteriesitystä varten. HUOM! Säilytä elokuvastasi tekstittämätön versio mahdollista TV-esitystä / jatkokäyttöä varten.

  4. Elokuvan kesto

  Palautettavan elokuvan tulee olla vähintään 2 minuuttia ja enintään 7 minuuttia pitkä, sisältäen lopputekstit. Elokuvan kesto lasketaan alkutekstin (katso kohta 16.) lopusta lopputekstien loppuun.

  5. Kilpailun avajaiset

  Vuonna 2016 avajaiset ovat Kampin kauppakeskuksen pohjakerroksen keskusympyrässä, perjantaina 20.5. klo 18. Joukkueiden edustajia pyydetään saapumaan paikalle jo 17:30.

  Joukkueet, jotka ovat hankalan matkan päässä Helsingistä eivätkä pysty järjestämään edustajaa avajaisiin, voivat tarkistaa joukkueensa genren Uneton48 Facebook sivuilta, jossa myös julkaistaan kaikki genret ja pakolliset elementit heti avajaisten jälkeen (genret löytyvät heti tämän jälkeen myös nettisivuilta ja toimitetaan emailina joukkueenvetäjille).

  6. Genret

  Avajaisten aikana paljastetaan lopullinen genrevalikoima sekä kaikille yhteiset pakolliset elementit. Tämän jälkeen paljastetaan jokaiselle joukkueelle arvalla osunut genre. Genreä ei voi vaihtaa toisen joukkueen kanssa. Genreä voi tulkita luovasti ja yhdistää muihin tyylilajeihin, mutta alkuperäisen genren täytyy olla selvästi havaittavissa lopullisesta elokuvasta.

  Mikäli joukkue niin haluaa, voi sille alunperin arvotun genren vaihtaa niin kutsuttuun “Musta Hevonen” -genreen ilmoittamalla asiasta järjestäjille perjantaina klo 21 mennessä osoitteeseen info@uneton48.com. Varoituksen sana: “Musta Hevonen” -genre on tarkoituksellisesti haastava, eikä siihen kannata vaihtaa kevyin perustein. “Mustaa Hevosta” ei saa vaihtaa myöhemmin takaisin alkuperäiseen genreensä.

  7. Ei palkattuja tiimiläisiä

  Kaikkien elokuvantekoon osallistuvien tulee olla vapaaehtoisia, ei palkattuja työntekijöitä. Joukkueen jäsenten palkitseminen esim. ruoalla ja juomalla on suositeltavaa. Joukkueiden kokoonpano voi muuttua vielä viikonlopun aikanakin, kunhan huolehditte siitä, että filmin lopputeksteissä ja tuotantodokumenteissa ovat oikeat nimet.

  8. Mitä voi tehdä etukäteen?

  Kaiken elokuvantekoon kuuluvan luovan työn tulee tapahtua 48,5 tunnin aikana: Käsikirjoittaminen, harjoitukset, puvustus ja lavastus, maskeeraus, kuvaus, leikkaus, musiikin valinta ja äänen jälkikäsittely. Ennen varsinaista kisaviikonloppua voi ja kannattaa kuitenkin tehdä seuraavat valmistelut: Kuvausryhmän ja esiintyjien kokoaminen, kuvauskaluston hankkiminen/varaus, mahdollisten kuvauspaikkojen kartoitus/varaus, musiikin etsiminen ja sen tekijänoikeuksien selvitys.

  Kaikki elokuvassa esiintyvä videomateriaali tulee olla tehty annetun 48,5 tunnin aikana. Mitään aiemmin kuvattua videomateriaalia ei saa käyttää edes osana kuvaa. Tekijänoikeussyistä kannattaa välttää myös TV:n tai radion pitämistä päällä kuvaustilanteessa, edes taustalla.

  Animaation käyttö on sallittua, kunhan animaatio luodaan kilpailuajan puitteissa. Aiemmin otettuja still-kuvia voi käyttää, mutta niidenkin tekijänoikeuksista on huolehdittava. Aiemmin luotua tuotantoyhtiön logoa, myös animoitua, voi käyttää elokuvan alussa.

  9. Musiikki

  Suosittelemme, että joukkueet tekevät yhteistyötä paikallisten musiikintekijöiden kanssa. Kaikki lähipiiristä löytyvät kyvyt kannattaa valjastaa käyttöön, sillä levy-yhtiöiden levittämän kaupallisen musiikin käyttö tulee usein tekijänoikeusmaksuineen liian kalliiksi. Internetistä löytyy myös sivustoja, joilta voi hankkia rojaltivapaata musiikkia ja ääniefektejä.

  Musiikkia ei siis tarvitse tehdä 48 tunnin aikana. Onkin suositeltavaa, että joukkueet keräävät mahdollisia kappaleita ja ääniefektejä valmiiksi ennen kilpailua. Olipa musiikki hankittu mitä reittiä tahansa, jokainen musiikkikappale sekä musiikin tekijä/tekijänoikeuden haltija kohti on sisällytettävä Musiikin tekijänoikeusopimukseen (lataa kaikki paperit sivun yläosasta). Rojaltivapaan musiikin kohdalla on hyvä merkitä kappaleen hankintakanava. Rojaltivapaata musiikkia hankkiessasi pidä huolta, että saat kappaleeseen kaikki levitysoikeudet ilman maantieteellisiä, ajallisia tai elokuvan julkaisukanavaan liittyviä rajoituksia. Rojaltivapaista ääniefekteistä ei tarvita sopimusta. Lopullisessa vastuussa elokuvassa käytettävän musiikin tekijänoikeuksista on elokuvan tuottaja.

  Lisää musiikista Uneton48 HELPDESKissä

  10. Animaatio

  Uneton48 kilpailuun voi osallistua myös animaatiolla. Tässä tapauksessa kaikki piirrostyö (tietokoneella tai käsin) tulee myös tehdä 48,5 tunnin aikana. Stop motion -animaation luomiseen voi käyttää aiemmin tehtyjä pienoismalleja. Digitaalisessa animaatiossa voit käyttää aiemmin luotuja hahmoja. Muilta osin animaatiota koskevat samat säännöt – pakollisten elementtien on esiinnyttävä tavalla tai toisella ja elokuva tulee toteuttaa annetun genren puitteissa. Animaation ääniraitaa varten nauhoitettujen esiintyjien kohdalla on täytettävä normaali esiintyjäsopimus. Muut sopimukset on täytettävä siltä osin kuin ne koskevat elokuvaa.

  11. Hyvän maun rajat

  Uneton48 -kilpailu ei ole aikuisviihdettä. Elokuvantekoon voivat osallistua myös alaikäiset ja elokuvateatterinäytöksissä on K12 ikäraja. Ollakseen siis mukana kilpailussa, elokuvasi sisältö saa olla korkeintaan K12-luokituksen mukaista. Tarkempaa tietoa elokuvien ikärajaluokituksista löydät Mekun sivuilta:

  Ikärajaluokituksen perusteet

  12. Alaikäiset kilpailijat

  Joukkueen jäsenet voi olla alaikäisiä, kunhan mukana on vähintään yksi täysi-ikäinen. Täysi-ikäinen on nimettävä joukkueen vetäjäksi, joka rekisteröi joukkueen, allekirjoittaa loppuraportin ennen elokuvan palauttamista ja toimii elokuvan tuottajana. 11- tai 12-vuotias joukkueen jäsen voidaan päästää elokuvateatterinäytöksiin vain täysi-ikäisen seurassa.

  13. Osallistuminen Helsingin ulkopuolelta

  Uneton48 -kilpailuun osallistuminen onnistuu mistä päin maailmaa tahansa. Joukkueille arvotut genret ja pakolliset elementit päivitetään avajaisten jälkeen listana Uneton48-sivuille, josta kaukana olevat joukkueet (ja kaikki muutkin) voivat ne tarkistaa. Elokuvan palauttaminen onnistuu netin kautta (katso kohta 15).

  14. Tärkeät paperit

  Valmiin elokuvan mukana järjestäjille tulee palauttaa Loppuraportti sekä dokumentit elokuvassa mukana olleista tekijöistä, luvanvaraisista lokaatioista ja siinä esitettävästä musiikista. Dokumenttien tulee olla allekirjoitettuja ja tulee toimittaa elokuvan palautuksen yhteydessä. Dokumentit voidaan toimittaa joko fyysisesti palautuspisteelle tai netin välityksellä – WRAP-UP-formin liitteenä. Netin välityksellä palautettaessa skannattu dokumentti tai tarkka kuva dokumentista riittää.

  Download the forms:
  SUOMEKSI
  ENGLANNIKSI

  15. Elokuvan palautusohjeet

  Vuonna 2016 elokuvan palautus onnistuu kahdella tavalla:

  1. Nettipalautus. Ohjeet TÄÄLLÄ

  2. USB-tikulla Kamppiin. Teippaa / kaiverra / kirjoita joukkueesi nimi tikkuun. Laita tikku C5-kirjekuoreen ja kirjoita päälle joukkueen nimi sekä elokuvan nimi. Toimita kuori Uneton48 palautuspisteeseen, joka sijaitsee keskellä Kampin kauppakeskuksen pohjakerroksen keskusympyrässä, sunnuntaihin 22.5. klo 19.30 mennessä.

  Palautitpa netin kautta tai fyysisesti, sinun tulee silti täyttää WRAP-UP-formi WRAP UP FORM. Jos palautat netin kautta, myös itse elokuvan lataulinkin toimitus tapahtuu WRAP-UP-formin kautta ja formin on oltava perillä sunnuntaina 22.5. klo 19.30 mennessä. Jos palautat elokuvan fyysisesti Kamppiin, wrap-up-formin voi lähettää myös jälkikäteen.

  16. LEIKKAAJA! Lue nämä ohjeet:

  Tekniset ohjeet:

  • Max. resoluutio 1920 x 1080 pikseliä (HD). Minimiresoluutio 1280 x 720 px.
  • Jos elokuvasi kuvasuhde on 4:3, exporttaa se 16:9 muotoon (mustat palkit sivuilla).
  • H264 tai .mp4 pakkauskoodekki
  • Elokuvatiedoston koko tulee olla alle 2Gb. Tämän takia kannattaa varmistaa, että yhteenlaskettu audion ja videon bitrate on alle 30mb/s (30 000kbit/s) (1080px koossa 10mb/s on täysin riittävä)
  • Ääni 16/24-bittinen ja 44.100/48kHz, koodekin mukaisesti
  • Frame rate Suomen standardin mukainen 25fps.
  • Tiedostonimissä ei saa olla ääkkösiä, eikä muita erikoismerkkejä. Välilyönnit on korvattava _ -merkillä (alaviiva).
  • Valmis video tulee toimittaa meille TIEDOSTONA – joko muistitikulla tai lataamalla palvelimelle.
  • Emme kompressoi ääntä teatteriesityksiin, mutta nostamme kaikkien äänihuiput samalle tasolle.
  • Säilytä itselläsi kopio lyhytelokuvasi master-nauhasta.
  • Jos toimitat elokuvasi muistitikulla, käytä tyhjää tikkua, jossa ei siis ole elokuvan lisäksi muuta materiaalia.
  • Tarkista ennen palautusta, että tikussa lukee joukkueen nimi ja palautuskuoressa sekä joukkueen että elokuvan nimi.

  ELOKUVAN ALKUUN: 2 sekuntia mustaa, jonka jälkeen tulee näkyä 5 sekunnin ajan seuraava “alkuteksti”:

  JOUKKUEEN NIMI
  ELOKUVAN NIMI
  GENRE
  UNETON48 2016

  Kirjoita nämä tiedot valkoisella tekstillä mustalle pohjalle – päätteettömällä fontilla (Arial/Helvetica tms.) niin, että teksti täyttää noin ¾ kuva-alasta.

  Lisää elokuvan loppuun seuraava teksti: “This short film was made as part of Uneton48 Festival 2016”

  17. Sponsorien näkyvyys Uneton48-elokuvissa

  Jos olette saaneet hankittua yrityssponsoreita elokuvallenne – hienoa! Itse elokuvassa ei kuitenkaan saa esiintyä “mainoskatkoja”, eikä sponsoreiden logoja saa esiintyä lopputeksteissä, sillä tämä olisi ristiriidassa Uneton48-kilpailun virallisten yhteistyökumppanisopimusten kanssa.

  Elokuvan ja lopputekstien tulee olla televisio- ja radiotoiminnasta annetun lain sponsorointia koskevien säännösten mukaiset.

   

 • FB Helpdesk


  Kysymyksiä? Unettoman Helpdesk (Facebook-ryhmä) antaa vastauksia ja vertaistukea 24/7.

  Uneton48 Helpdesk