Minimoikaa ryhmän fyysiset tapaamiset

Hoitakaa kaikki mahdollinen kommunikointi jossain sähköisessa alustassa/videopuhelussa, jakakaa tiedostoja Google Drivessa, Dropboxissa jne, keskustelkaa Skypessä, Whatsappissa, Facebook ryhmächatissa, ym. Nyt on myös erittäin hyvä hetki koittaa elokuvan tekemistä ihan vain itsekseenkin!

Tehkää käsikirjoituksesta mahdollisimman kevyt tuotannollisesti

Suosikaa yksinkertaisia lokaatioita ja mieluiten ulkokuvauksia kuin julkista paikkaa tai jonkun kotia. Mitä vähemmän lokaatioita, sen parempi. Ottakaa tämä myös positiivisena käsikirjoituksellisena haasteena! Miten kertoa tarina mahdollisimman tiiviisti, mutta mielenkiintoisesti? Mallia voi ottaa vaikkapa 2014 vuoden voittajaelokuvasta: https://bit.ly/2UxvaRt

Settiin vain tarvittavat ihmiset

Koko ryhmän ei tarvitse kokoontua kameran taakse pällistelemään. Valmista tulee kyllä vaikka paikalla olisikin vain ohjaaja, kuvaaja, äänittäjä ja näyttelijä/t. Yrittäkää myös kertoa tarina vain yhden tai kahden hahmon turvin ja muistakaa heidänkin kanssakäymisessään turvaväli.

Muistakaa hygienia

Leffanteko on kiireistä hommaa, mutta muistakaa silti pestä käsiänne usein ja huolella. Pitäkää myös elokuvaan tarvittava kalusto puhtaana ja mieluiten henkilökohtaisena, esimerkiksi kukaan muu ei koske kameraan kuin kameramies, eikä puomiin kuin äänittäjä. Jos mahdollista, lukekaa käsikirjoitukset omalta henkilökohtaiselta pädiltä/kännykästä, välttäkää käsikirjoituksen kiertämistä kädestä käteen.

Toteuttakaa elokuva luovasti

Oletteko teknisesti taitavia? Mikään ei estä myöskään animoimaan elokuvaa! Myös vanhat kunnon muovailuvaha-animaatiot ovat erittäin tervetulleita. Tässä finalistielokuva vuodelta 2013, joka on toteutettu Legoilla https://bit.ly/2UtIGpx

Tehkää kaikki minkä voitte etänä

Elokuvan leikkaus ja äänen jälkikäsittely voidaan toteuttaa helposti etänä. Monessa ohjelmistossa on nykyään yhteistyömahdollisuus ja näistä kannattaa ottaa selvää, niin voitte työstää yhteisillä alustoilla niin käsikirjoitusta, leikkausta kuin äänisuunnitteluakin.

Yhteistyömahdollisuuksia tarjoavat esimerkiksi:

https://www.finaldraft.com/learn/collaborate/ (käsikirjoitusohjelma)

https://helpx.adobe.com/team-projects/using/getting-started.html (Adoben ohjelmistot, leikkaus jne)

https://www.pro-tools-expert.com/home-page/2016/3/28/pro-tools-125-cloud-collaboration-all-you-need-to-know (Pro Tools, äänenkäsittely)

Esimerkkinä vuoden 2019 finalistielokuva, joka on toteutettu etänä: https://vimeo.com/showcase/6038050/video/340099263

Katsokaa valmis elokuva itseksenne kotona

Niin mukava kun se olisikin kokoontua ryhmällä ihastelemaan valmista aikaansaannosta, jakakaa elokuvan linkkiä työryhmän kesken, välttäkää ryhmäkokoontumista jonkun luokse.

Hyviä vinkkejä leffantekoon löydät mm.

http://kaikkikuvaa.fi/

https://johnaugust.com/scriptnotes

https://www.masterclass.com/classes/shonda-rhimes-teaches-writing-for-television/chapters/introduction-27e90d80-c06f-46d4-9d0e-67e06bc5b6ea