Finalists, Nominees and Winners

JURY 2018

Juhlavuoden kunniaksi jury koostuu vuonna 2018 todellisista Uneton-asiantuntijoista: pitkäaikaisista veteraanikilpailijoista, jotka eivät tänä vuonna itse osallistu elokuvien tekemiseen

JURY 2018

Olen Katja, käsikirjoittaja-ohjaaja ja kaikin puolin parantumaton elokuvaintoilija. Tällä hetkellä työskentelen pitkän elokuvan käsikirjoituksen parissa.

Minulla on vuosien varrella kypsynyt syvä rakkaussuhde Unettomaan. Olen viimeisinä kahdeksana vuotena osallistunut kisaan Viro Tuotannon riveissä. Näiden vuosien varrella olen nähnyt kaikenlaisia elokuvia ja kokenut Unettoman kanssa kisaamisen ilot ja vaikeudet. Ja univajeet.

Pidän elokuvista jotka ovat oivaltavia tai yllättäviä kerrontatavoiltaan tai sisällöiltään. Nautin tunnelmista ja tunteista sekä siitä etten tiedä miten elokuva tulee loppumaan. Olen myös heikkona erikoislaatuisiin tarinoihin, lakoniseen huumoriin, kiusallisiin tilanteisiin sekä nokkelaan dialogiin

Iiro Peltonen (Lentävä Lehmä Films)

Olen työskennellyt ja opiskellut elokuva- ja televisioalalla vuodesta 2007 lähtien, mutta jo sitä ennen elokuva on ollut minulle tärkeä kaikissa muodoissaan lapsesta saakka. Lapsuuden suosikkejani olivat Terminator 2, Robocop, Predator ja Yksin kotona 2. Minulla on aina ollut sydämessäni lämmin paikka sille elokuvanteolle, johon kuuluu tekopyssyt, videokamera, suomalainen metsä ja purkki mustikkamehua tekovereksi.

Osallistuin aivan ensimmäiseen Unettomaan vuonna 2008 kuvaajana ja apulaisohjaajana. Tuolloin DVD-levy ja MiniDV-nauha olivat sallittuja palautusformaatteja eikä nettipalautus olisi ollut mitenkään mahdollista vaan elokuvat vietiin Filmtown-videovuokraamoihin ympäri maata. Mielestäni edelleen kuoren vieminen palautuspaikalle on tärkeä osa Uneton kokemusta. Se päättää viikonlopun kun palautuslaatikon kansi sulkeutuu.

Sittemmin olen ollut osallisena jokaiseen Uneton48-tapahtumaan tavalla tai toisella yhtä poikkeusta lukuunottamatta, jonka missasin ollessani vaihto-opiskelijana. Olen leikannut, käsikirjoittanut, ohjannut sekä tuottanut Uneton-elokuvia ja siten kokenut Unettoman kaikilla mahdollisilla tavoilla.

Joitain vuosia sitten minua pyydettiin tuuraamaan näytösjuontajaa elokuvateatteri Maximissa. Pidin siitä aivan hirvittävästi ja olen sen jälkeen pyrkinyt joka vuosi juontamaan niin monta Uneton-näytöstä kuin mahdollista. Osa teistä onkin saattanut nähdä minut Helsingin Uneton-näytöksissä menneinä vuosina.

Minusta hyvä Uneton-elokuva keskittyy yhteen ideaan ja käy sen läpi kokonaan, sen sijaan, että pyrkii olemaan 7min pitkä teatterielokuva. On parempi tehdä ihan paska, kuin ihan OK Hyvästä Uneton elokuvasta näkee, että tekijöillä on ollut hauskaa tehdessään jotain, mikä ehkä itsestäänkin tuntuu vähän hölmöltä. Silloin helposti tulee priimaa. Mieluummin liikaa kuin liian vähän.

 

Dimitri “Dimmu” Okulov (Will Smithin Pojat)

Olen 32 vuotias helsinginkuopiolainen haaveilija, joka työskentelee tv- & elokuva-alalla leikkaajana. Olen osallistunut Unettomaan kahdeksan kertaa, pääasiassa Will Smithin Pojat nimisen taidekollektiivin jäsenenä.

Elokuvaharrastuksen muuttuessa pikkuhiljaa ammatiksi Uneton on tarjonnut joka vuosi yhtä kovan haasteen, johon kiteytyy myös kisan paras puoli: suuret rajoitteet, jotka pakottavat suurempaan luovuuteen. Kisa on meille ollut aina hauskanpitoa ja itsensä haastamista, ei hampaat irvessä suorittamista.

Hyvä Unetonelokuva huokuu rehellisyyttä ja alistumista kisan rajoitteille. Tekniikka, resurssit ja kaikki vastaava on täysin toissijaista. Mielestäni pelkkä elokuvan kuin elokuvan valmiiksisaaminen on jo ihme sinänsä. Tämä on tapahtuma, jota kannattaa juhlia.

 

Eesu Lehtola (spf)

Eesu Lehtola on palkittu visuaalinen suunnittelija, kuvittaja, animaattori ja elokuvantekijä. Hän on Silent Paprika Filmsin osakas ja ollut mukana SPF:n Uneton48 joukkueessa aivan ensimmäistä kilpailua lukuunottamatta. Näissä projekteissa Eesu on vastannut filmien ideoinnista yhdessä muun porukan kanssa ja tehnyt leffojen post-productionin ja visuaalisen suunnittelun.

Hänen esikoisohjauslyhytelokuvansa “Me olemme unessa”, jonka hän ohjasi yhdessä Silent Paprika Filmsin Henna Välkyn kanssa, sai kotimaisen ensi-iltansa aiemmin tänä vuonna Tampereen elokuvajuhlien kotimaisessa kilpasarjassa. Kansainvälinen ensi-ilta pidettiin Atlanta Film Festivaleilla, jossa elokuva oli mukana virallisessa ohjelmassa.

Eesu on toteuttanut useiden suomalaisten tv-ohjelmien visuaalisia ilmeitä, toiminut suunnittelijana katuvaatemerkeille ja pitänyt taidenäyttelyitä niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Hän työskentelee nykyään oman Visual Kult design toimistonsa kautta ja pyörittää omaa Fire1984 vaate- & skeittimerkkiään sekä on toimii myös osana Silent Paprika Filmsiä.

 

Patrik Holopainen (Junkyardfilms / Nemigo / Angel Films)

Hejdå!

Olen Patrik, oikealta etunimeltäni Pentti, Ruotsin maaperällä syntynyt – elokuvien myötä Suomen maaperällä uudestisyntynyt Uneton Vakinaama Est. 2012.

Moninaisten luovien kurvien kautta olen nykyään Angel Filmsin leivissä, firman joka oli itselleni jo ennestään siinä mielessä tuttu, että heidän Uneton48 ‘Tuomariston Suosikille’ jakama lahjakortti oli jäänyt itseltäni aina joka vuosi sivu suun. Mutta Unettomassahan SE juttu ei kuitenkaan ole voittaminen, vaan se hetkellinen luova hulluus, jonka syövereistä voi itseään kerätä seuraavan vuoden, kunnes on aika vaihtaa sivua ja osallistua uudestaan.

Uneton on merkinnyt itselleni aina tiettyä pelkojen voittamista ja heittäytymistä tuntemattomaan. Yksilöinä pidemmän projektin parissa rupeamme helposti epäilemään itseämme, päätöksiämme ja vaistojamme, mutta Unettomassa tätä vaihtoehtoa ei ole; siihen ei yksinkertaisesti ole aikaa. Lyhyen ja intensiivisen puristuksen aikana tiimityön merkitys myös korostuu normaalia kuvaussettiä suuremmaksi. Hyvä ryhmähenki on myös Unettomassa kaiken A ja O. Unettoman aikana vanhat kaverisuhteet syvenevät ja uudet kaverisuhteet syntyvät, joten on parempi pitää tekijäryhmän henkilökemiat viileinä ja kaikki kameran edessä tapahtuva kuumana. Lainatakseni Jari Sarasvuota: “Työelämässä ei pärjää sillä, että jättää taakseen paljon vihamiehiä.”

Arvostan elokuvissa riskinottoa – sitä hiuksenhienoa eroa että omaa näkemystä on seurattu itsepäisesti, jopa sillä riskillä että katsojalta menisi koko paketti ihan yli ymmärryksen. Paradoksaalisesti kuitenkin arvostan myös sitä, että elokuvan emotionaalinen punainen lanka on selkeä ja katsojan ymmärrettävissä/tunnettavissa.

Oma mantrani elokuvan katsomista aloittaessani: “Yllätä minut”

 

Johanna Holvikallio (Pusihätä / Angel Films)

Olen Johanna, parantumaton haaveilija, cinefiili ja vaihtelevan innokas pöytälaatikkokäsikirjoittaja. Elokuvaus ja kuvakerronta ovat intohimojani, joita työstän tällä erää Angel Films -kalustovuokraamossa kamerateknikkona ja erilaisiin tuotantoihin vuokrattavana kamerayleishenkilönä. Olen heikkona kummiin tarinoihin ja dynaamiseen, motivoituun kuvakerrontaan – sydäntäni lämmittää aina, kun tarinaa viedään eteenpäin elokuvallisesti eikä vain dialogissa.

Taidan myös olla juryn kuopus mitä tulee ikään ja Uneton-vuosiin vyön alla. Pusihätä-kollektiivin kanssa osallistuimme ensi kertaa kilpaan vuonna 2014, jolloin kuvasin ja osakäsikirjoitin Anteropatia-pätkän. Tämä ensimmäinen Uneton on rakkaimpia muistojani elokuva-alalta, sillä se edustaa minulle tämän kilvan mahtavimpia puolia: ideointia, elokuvan taikaa, ystäviä, luovaa ongelmanratkaisua ja ennen kaikkea hauskanpitoa.

Uneton on kilpailu, mutta sitä ei pidä ottaa liian vakavasti. Henkilökohtaiset egot on asetettava syrjään ja koko ryhmän on puhallettava yhteen hiileen, jotta aikaiseksi saadaan jotain ja toisille tiimiläisille voi puhua vielä maanantainakin. Tiukat rajoitteet ovat omiaan ruokkimaan luovuutta ja laskemaan itsekritiikkiä: ne kaikkein hulluimmatkin ideat pääsevät kukkimaan ja siksi Uneton-elokuvissa näkeekin jotain sellaista, mikä yleensä jää pöytälaatikkoon ja niiden pienten mustien ideavihkojen sivuille.

 

Winners 2017

Juryn valinta
Koik Hasti Tallinnas – Ema Surm

Juryn kunniamaininnat
Savage Streets – Viimeinen
Kiitoksia kaloista – Ei mitään uutta tänään

CATEGORY WINNERS

Best Cinematography: Savage Streets – Viimeinen
Best Screenplay: Kiitoksia kaloista – Ei mitään uutta tänään
Best Editing: Kiitoksia kaloista – Ei mitään uutta tänään
Best Makeup: Diktaattori Productions – Avautuminen
Best Costume: Specian Productions – Piikki Lihassa
Best Art direction: Savage Streets – Viimeinen
Best Sound: Arduas – Viel’ ehyt on yhteinen onni
Best Acting: Koik Hasti Tallinnas – Ema Surm

FINALISTS

Kajo Films – Someraivo
Koik Hasti Tallinnas – Ema Surm
Kiitoksia Kaloista – Ei mitään uutta tänään
Savage Streets – Viimeinen
Villilä Korporaatio – Laser Hästflicka
Specian Productions – Piikki Lihassa
Diktaattori Productions – Avautuminen
Jam With Us – 3AM
Jumalan Ruoska – Last Night Tonight With Satan
Arduas – Viel’ ehyt on yhteinen onni

Winners 2016

Winner: Herrasväki “Nukkuva sotilas”
1st Runner Up: Almost alive! “Hääkeikka”
2nd Runner Up: Too Far Away “Press Play”
Audience Favourite:

CATEGORY WINNERS

Cinematography: Herrasväki “Nukkuva sotilas” Aki Virtanen
Best Editing: Almost alive! “Hääkeikka” Kerttu Jaatinen & Teemu Nikki
Best Makeup: Money Shot “Jenny” Money Shot
Best Costume: Viro Tuotanto “Helle” Viro Tuotanto
Best Art direction: Viro Tuotanto “Helle” Viro Tuotanto
Best Sound: Too Far Away “Press Play” Bronson Metsänen
Best Music: Herrasväki “Nukkuva sotilas” Joonatan Turkki
Best Acting: Herrasväki “Nukkuva sotilas” (Viktor) Lassi Hirvonen
Best screenplay: Herrasväki “Nukkuva sotilas” Joona Kivirinta & Anniina Joensalo

FINALISTS

Almost alive! “Hääkeikka”
Arduas “Shakaalit”
Herrasväki “Nukkuva sotilas”
Team CC Snowfall “Tangomarkkinoilla”
Make it Work Productions “My Body is a Battleground”
Money Shot “Jenny”
Silent Paprika Films “Seuraa valkoista jänistä”
Too Far Away “Press Play”
Viro Tuotanto “Helle”Vompatti-Filmi “Kuvajaiset”

Winners 2015

Winner: Will Smithin Pojat – Kuudes hetki
1st Runner Up: Finfinitum – Kätkö
2nd Runner Up: Time Films – Jotain kaunista
Audience Favourite: Nemigo – Freemium

CATEGORY WINNERS

Cinematography: Iloinen Vyötiäinen – Poseidonin Poika
Best Editing: Will Smithin Pojat – Kuudes hetki
Best Makeup: Viro Tuotanto – Johdossa
Best Costume: QTV – Tietokone
Best Art direction: Finfinitum – Kätkö
Best Sound: Yhdistys – Korvattu
Best Actress: Rebekka Brunow (Albert Films – Lilli)
Best Actor: Elias Salonen (Time Films – Jotain kaunista)

FINALISTS

Finfinitum – Kätkö (Kyberrikoselokuva)
Will Smithin Pojat – Kuudes Hetki (Elämänkouluelokuva)
Viro Tuotanto – Johdossa (Politiikan kulisseissa)
Albert Films – Lilli (Viimeinen ihminen)
Murtuma Pictures – Pieniä Taitteita (Pakoelokuva)
Time Films – Jotain Kaunista (Elämänkouluelokuva)
2090 – Dust (Keinotodellisuuselokuva)
Nemigo – Freemium (Keinotodellisuuselokuva)
Beareel – Täällä Pohjantähden alla (Underground-elokuva)
QTV – Tietokone (Kyberrikoselokuva)
Masala Prod – Keinolla millä hyvänsä (Pakoelokuva)
Iloinen Vyötiäinen – Poseidonin poika (Mytologia)

Winners 2014

Winner: Korruptio – Äiti
1st runner up: Pusihätä – Anteropatia
2nd runner up: Monadi-Filmi – 48 1/2
Yleisön suosikki: Junkyard Films – Show ei lopu koskaan

CATEGORY WINNERS

Paras naisnäyttelijä Inka Kallén – Korruptio
Paras miesnäyttelijä Tomi Pietilä – Savage Street
Paras äänisuunnittelu Savage Street – Korttitalo Preerialla
Paras biisi Silent Paprika Films – “Pyhän Laurentiuksen kyyneleet”
Paras kuvaus Johanna Holvikallio – Pusihätä
Paras leikkaus Joni Trivedi, Raine Laaksonen – Pusihätä
Paras myöhästynyt Ardus – Paholainen pukeutuu pooloon

FINALISTS

Jam with Us – Float on
Will Smithin Pojat – Signaali
Korruptio – Äiti
Monadi-Filmi – 48 ½
Savage Streets – Korttitalo preerialla
Team Paha – Valhe
Like a Sir – Two of Hearts
Junkyard Films – Show ei lopu koskaan
TR Productions – Ederium
Prime Bokeh – Suojakerroin 50
Pusihätä – Anteropatia
Mastur – Menneisyyden vangit

Winners 2013

Winner: Naughty German – LiebesLied
1st runner up: Amazement: Jäähyväiset Esoille
2nd runner up: Off Productions: #OnnexEnOoDupl
Yleisön suosikki: Team Dirtstudios: Paluulippu

CATEGORY WINNERS

Best Actress: Janna Gockel (Naughty German)
Best Actor: Rami Rusinen (Chicago Fragment)
Best Cinematography: Naughty German
Best Sound: Viro Tuotanto

FINALISTS

NIIN-Elokuvat: Like Nobody’s Watching
Off Productions: #OnnexEnOoDuplo
Chicago Fragment: Luukkaan robotti
Steinbitur Films: Lydia 60
Like a Sir: Dead Men Tell No Tales
Naughty German: LiebesLied
Team Dirtstudios: Paluulippu
Film Jong Un: Tanssii Susien kanssa
Viro Tuotanto: Miehet ei tanssi
Amazement: Jäähyväiset Esoille