Minun Kallioni grafiikka

MINUN KALLIONI

1.5-31.5.2022

UNETON48:N JA HELSINGIN KAUPUNGINMUSEON LYHYTELOKUVAKILPAILU

Helsingin kaupunginmuseo ja Uneton48-festivaali järjestivät toukokuussa 2022 kaikille avoimen Minun Kallioni -lyhytelokuvakilpailun, joka haastoi kilpailijat kommentoimaan Hakasalmen huvilan Rikoksen ja rakkauden kaduilla -näyttelyä kuvaamalla oman tarinansa Pitkänsillan pohjoispuolisesta Helsingistä. Palkitut elokuvat ovat nähtävissä Hakasalmen huvilassa Helsinki-päivästä 12.6. aina 3.7. asti.

Minun Kallioni -kilpailu oli kaikille avoin, ja elokuvien tyyli ja sisältö olivat vapaita – toki hyvän maun rajoissa. Ainoa rajoitus oli, että elokuvan tulee kertoa Pitkänsillan pohjoispuolisesta Helsingistä. Noin viisiminuuttisia teoksia kertyi kymmenen. Tuomaristo – elokuvatutkijat Minna Santakari ja Sari Katainen sekä dramaturgi Emil Uuttu – pitivät kilpailuteosten yleistasoa ilahduttavana. Elokuvat tarjoavat värikkään ja monipuolisen katsauksen tämän päivän Kallioon, joka nähdään rakastavin silmin ja usein humoristisesti.

Kilpailun voittajaksi tuomaristo valitsi Askel Companyn tyylikkään, vauhdikkaan ja hauskan elokuvan SYTKÄRI, jossa kadulle pudonnut tupakansytytin saa erilaiset ihmiset ja kohtalot törmäämään. Toiseksi tuli Dens & Sonsin sympaattinen, pinnan alla syvällinen YHDET VIELÄ!, jossa sukupolvien välinen kuilu kuroutuu umpeen olut kerrallaan. Kolmannelle sijalle tuomaristo nosti Vaurio Filmsin elämänmakuinen PYYKINPESUKONE, jossa sukupuoliroolit heitetään oivaltavasti ja vitsikkäästi päälaelleen. Nämä elokuvat palkittiin Rajala Pro Shopin Lahjakortein.

Museokortilla tuomaristo palkitsi kolme teosta, jotka avaavat uudenlaisia näkökulmia Pitkänsillan pohjoispuolisen Helsingin asukkaisiin ja elämään. Anchael & Kepplerin ehjä ja sujuva ANNE kommentoi ironisesti hipsteri-Kallion kliseiden ja todellisuuden suhdetta. CTRL Ö:n omakohtaisen oloinen KUISKEITA KALLIOSTA esittelee omalaatuisen päähenkilön erikoisine soittimineen ja kaljaveikkoineen. Sigfridsin dokumentaarinen NAPPULAT näyttää Kallion tutut maisemat maastopyöräilijän silmin.

Kaupunginmuseon valokuvakirjan sai neljä oivaltaa teosta erilaisine Kallio-näkökulmineen. Beatnikin esseemäinen HUUTO KALLION POHJALTA on audiovisuaalinen tilitys Y-sukupolven maailmantuskasta. Suviyön Sankareiden KALLIO VIE, KALLIO TUO sijoittuu Karhupuiston ratikkapysäkille ja kuvaa yhdenlaisen kauniin tarinan alun ja lopun. Murrosikäisen Pikku-Kallen PAPU vie meidät aidon kalliolaisen koiran seikkailuun tuoreella ja hauskalla tavalla. ZEN FILMSin KALLION NÄKÖINEN MINÄ on humoristinen katsaus parikymppisten Kallioon, joka on enemmän kuin vain asuinpaikka, se on mielentila.

Tuomariston suosikkielokuvat pääsevät osaksi RIKOKSEN JA RAKKAUDEN KADUILLA -näyttelyä, muiden Kallioon sijoittuvien klassikkoelokuvien rinnalle. Palkitut elokuvat julkistetaan Helsinki-päivänä 12.6.2022 Hakasalmen huvilassa, jossa ne ovat nähtävillä museon aukioloaikoina nonstop-esityksenä sunnuntaihin 3.7.2022 asti. KAIKKI HAASTEESSA VALMISTUNEET ELOKUVAT NÄET TÄÄLTÄ!