Uneton48 lähestyy ja osallistuminen kiinnostaisi, mutta jokin askarruttaa mieltä? Ei hätää! Olemme kirjoittaneet juuri sinua varten tämän seikkaperäisen kuvauksen siitä, miten tavanomaisen Uneton-osallistujan matka etenee.

1. Kerää tiimi

Vaikka Unettomaan voi osallistua vaikka yksinkin, suosittelemme kuitenkin lämpimästä ainakin muutaman tiimikaverin pyytämistä mukaan matkalle. Useampi pää helpottaa ideoiden pallottelua omaa teosta suunnitellessa, ja lisäksi elokuvan tekeminen porukassa on kokemuksemme mukaan hauskempaa. Jo tiimiä kasatessa kannattaa hieman suunnitella mitä kukakin haluaisi tehdä.


2. Ilmoittaudu haasteeseen

Kun joukkueen jäsenet ovat selvillä ja nimi päätetty, on tiimin kapteenin aika ilmoittaa tiimi mukaan kisaan. Kapteenin täytyy olla täysi-ikäinen, ja hän on se taho johon Unettoman järjestäjät ovat yhteydessä aina kun joukkueelle on jotain asiaa. Esimerkiksi kilpailuun liittyvät uutiskirjeet tulevat kapteenin sähköpostiosoitteeseen.3. Valmistaudu

Koska 48 tuntia on yllättävän lyhyt aika, on kilpailuviikonloppua edeltävinä viikkoina hyvä valmistautua tulevaan koitokseen mahdollisimman pitkälle. Tämä on hyvä aika käydä tarkasti läpi kilpailun säännöt. Myös kalusto eli esimerkiksi kamera kannattaa varata valmiiksi, mahdollisia kuvauspaikkoja käydä etsimässä ja vaikkapa keittiön foliovarastot täydentää siltä varalta että teemaksi valikoituu avaruusooppera. Suosittelemme lisäksi etsimään käsiisi lyhyen perehdytyksen siitä, miten joukkueesi valitsemaa videonkäsittelyohjelmaa käytetään, mikäli se ei ole entuudestaan hyvin tuttu. Jokainen asia joka on hoidettu etukäteen ennen Uneton-viikonloppua on poissa viemästä aikaa elokuvan tekemiseltä. Tämä on myös hyvä aika liittyä Unettoman Facebook Helpdeskiin, eli keskusteluryhmään jossa järjestäjät vastaavat kysymyksiin ja kilpailijat auttavat toinen toisiaan.4. Avajaiset

Uneton48 avajaistapahtuma toimii kilpailun lähtölaukauksena, ja se järjestetään aina kilpaviikonlopun perjantaina klo 18–19. Avajaistapahtuman odotetuin anti on teema-arvonta, jossa jokaiselle joukkueelle arvotaan teema, johon heidän elokuvansa käsikirjoituksen tulee perustua. Jos et välimatkan tai muun syyn takia pääse avajaistapahtumaan, älä huoli: arvonnan tulokset ja pakolliset elementit laitetaan välittömästi avajaistapahtuman jälkeen esille Unettoman nettisivuille ja Facebook-ryhmiin.5. Kilpailuaika 48,5H

Jokaisen Uneton48-joukkueen lähestymistapa kisaviikonloppuun on erilainen, ja näin on mahdoton antaa yksiselitteistä kuvausta siitä miten kilpailuviikonlopun tulisi sinun tiimilläsi edetä. Olemme kuitenkin koonneet tähän liudan vinkkejä, jotka ovat mielestämme hyödyllisiä erityisesti ensikertalaisille osallistujille.

Ensinnäkin, käsikirjoituksen kannattaa keskittyä kertomaan sopivan mittainen tarina – Unettoman tapauksessa siis hyvin lyhyt sellainen. On turha käyttää tuntikausia kirjoittamaan eeppistä saagaa, jonka kertomiseen tarvittaisiin oikeastaan kokoillan elokuva, jos lopulta se täytyy kuitenkin tiivistää vain muutamien hassujen minuuttien mittaiseksi. Tämä johtaa paitsi valtavaan kiireeseen viikonlopun aikana, myös hirvittävään karsimistehtävään leikkauspöydän ääressä. Vasta-alkajille ja kokeneemmillekin neuvomme on: valitse jokin itsellesi tärkeä havainto maailmasta ja keskity miettimään, miten sen voi kertoa elokuvanne tyylilajin keinoin. Esimerkkejä tästä voisi olla vaikkapa “maailman meret hukkuvat roskaan” (Her – Fish, 2018) tai “miten houkutteleva voikaan olla halu puristaa oikein mehevä finni” (nice at ping pong – Krakatoa, 2019).

Toisekseen, jokaiseen elokuvan tekemisen vaiheeseen kannattaa varata tarpeeksi aikaa ja varmistaa, ettei mikään vaihe veny kohtuuttomasti toisen päälle. Me järjestäjät olemme havainneet toimivaksi mallin, jossa perjantai-ilta varataan käsikirjoittamiseen, koko lauantai kuvaamiseen ja sunnuntai leikkaukselle ja äänisuunnittelulle. Näin työ etenee selkeässä järjestyksessä ja jokaiselle vaiheelle jää hyvin aikaa, jolloin elokuva tulee valmiiksi deadlineen mennessä vaikka editissä tulisikin vastaan jokin tekninen ongelma. Kaiken kaikkiaan kuvausten venymistä sunnuntai-iltapäivään tulisi yrittää välttää viimeiseen asti, sillä se usein tarkoittaa, että jälkitöiden kanssa tulee valtava kiire. Ideaalitilanteessa elokuva on valmis niin aikaisin, että se ehdittäisiin vielä käsitellä uudestaan ilman paniikkia, mikäli jokin ongelma huomattaisiin tässä vaiheessa.


6. Palautus

Kun elokuvanne on valmis ja sen tiedoston toimivuus tarkastettu, seuraa riemun ja täyttymyksen hetki: palautus. Palautuksen voi tehdä halutessaan joko fyysisesti muistitikulla Helsingissä tai sitten netissä. Näistä vaihtoehdoista nettipalautus on ehdottomasti suositumpi. Tarkat ohjeet elokuvan palauttamiseen löytyvät Uneton48-nettisivujen säännöistä, ja niihin kannattaa tutustua jo hyvissä ajoin ennen kilpailua. Erityisen hyvää huomiota kannattaa kiinnittää selvittämään, miten valmiista elokuvastasi saa shasum-koodin. Kyseinen koodi toimitetaan järjestäjille palautuksen yhteydessä, ja mikäli jotain menisi palautuksessa pieleen voi shasum-koodia käyttää varmistamaan, että myöhemmin palautettu tiedosto on tehty kilpailun aikana. Näin elokuvanne ei tipu pois kisasta turhaan, jos vaikka elokuvanne videotiedosto ei syystä tai toisesta löydäkään perille asti Unettoman järjestäjille.


7. Näytökset

Jokainen Uneton48 2020 haasteessa valmistunut elokuva – myös myöhässä palautetut teokset – saa ensi-iltansa Finnkinon elokuvateatterissa. Näytöksiä järjestetään useita ja palautuksen yhteydessä joukkue voi toivoa mihin näytökseen haluaisi oman elokuvansa. Jokainen joukkue saa oman elokuvansa näytökseen  vapaalippuja, ja lisää voi ostaa finnkinolta kuin mihin tahansa muuhun elokuvanäytökseen. Elokuvateatterinäytöksissä saa myös antaa pisteitä näytöksessä nähtäville elokuville, ja näiden pisteiden perusteella ratkaistaan mikä elokuva voittaa himoitun yleisön suosikki -palkinnon.


8. Lopputapahtuma

Uneton48 huipentuu lopputapahtumaan, joka koostuu palkittujen elokuvien julkistamisesta, kanssa kilpailijoiden kanssa rupattelemisesta sekä diskomusiikista. Vuosittain vaihtuva arvovaltainen tuomaristo valitsee elokuvista suosikkinsa sekä eniten yleisöääniä kahminut elokuva voittaa myös arvostetun yleisön suosikki -palkinnon.