Uneton48 2022  –lyhytelokuvakilpailu on käynnissä ja haluaisit osallistua, mutta jokin askarruttaa mieltä? Ei hätää! Olemme kirjoittaneet juuri sinua varten tämän seikkaperäisen kuvauksen siitä, miten osallistujan matka etenee. Lue tämä ohjeistus tarkkaan, sillä se sisältää myös kilpailun pakolliset säännöt!

1. KERÄÄ TIIMI

Vaikka kilpailuun voi osallistua vaikka yksinkin, suosittelemme kuitenkin lämpimästä ainakin muutaman tiimikaverin pyytämistä mukaan matkalle. Useampi pää helpottaa ideoiden pallottelua omaa teosta suunnitellessa, ja lisäksi elokuvan tekeminen porukassa on kokemuksemme mukaan hauskempaa. Jo tiimiä kasatessa kannattaa hieman suunnitella mitä kukakin haluaisi tehdä.

2. ILMOITTAUDU KILPAILUUN

Kun joukkueen jäsenet ovat selvillä ja nimi päätetty, on tiimin kapteenin aika ilmoittaa tiimi mukaan kisaan. LIPUN VOITTE OSTAA TÄÄLTÄ. Kapteenin täytyy olla täysi-ikäinen, ja hän on se taho johon Unettoman järjestäjät ovat yhteydessä aina kun joukkueelle on jotain asiaa. Osallistumismaksu Early Bird hintaan on 80€ / tiimi. Tiimin koko on itse päätettävissänne.

3. LIITY UNETTOMAN DISCORDIIN

Nyt on myös hyvä aika liittyä Unettoman Discordiin ja eli keskusteluryhmään jossa järjestäjät vastaavat kysymyksiin ja kilpailijat auttavat toinen toisiaan.

4. TEE ELOKUVA SÄÄNTÖJÄ NOUDATTAEN

4.1. KILPAILUAIKA

 • Uneton48 elokuvantekohaaste alkaa klo 19:00 perjantaina avajaistapahtuman siivittämänä. Tästä lisätietoja myöhemmin. Valmis elokuva täytyy palauttaa 19:30 mennessä seuraavana sunnuntaina. Virallinen kilpailuaika on siis 48,5 tuntia. Ylimääräinen puolituntinen on tarkoitettu valmiin elokuvan toimittamista varten.

4.2. KIELI

 • Elokuva voi olla millä tahansa kielellä.
 • Jos kieli kuitenkin on joku muu kuin suomi, ruotsi tai englanti, täytyy elokuvaan sisällyttää tekstitykset jollakin edellä mainituista kielistä. Tekstitykset täytyy polttaa kiinni kuvaan, koska emme voi käyttää elokuvanäytöksissä erillisiä tekstitiedostoja.

4.3. ELOKUVAN PITUUS

 • Elokuvan täytyy olla kestoltaan minimissään 1 minuutin ja maksimissaan 5 minuutin pituinen. Tämä sisältää alkuplanssin (katso kohta 5.9.) ja lopputekstit.

4.4. TEEMA JA PAKOLLISET ELEMENTIT

 • Joukkueellenne arvottu teema  paljastetaan avajaistapahtumassa. Teeman luova soveltaminen on enemmän kuin sallittua, mutta arvotun teeman tulee kuitenkin olla elokuvasta selkeästi tunnistettavissa.
 • Pakolliset elementit ovat kaikille elokuville samat ja ne ilmoitetaan avajaistapahtumassa.

4.5. ELOKUVAN TEKEMINEN

 • Kaiken luovan työn (lukuunottamatta musiikin tekemistä) täytyy tapahtua kilpailuajan puitteissa.
 • Animaatio: myös animaatioelokuvan tekeminen on sallittua. Tässä tapauksessa kaikki animaatio (tehtiin se tietokoneella tai käsin) täytyy olla tehty kilpailuajan sisällä. Muuten kaikki samat säännöt koskevat niin animaatiota kuin muutakin elokuvaa.

4.6. MUSIIKKI

 • Suosittelemme joukkueiden työskentelevän paikallisten musiikintekijöiden kanssa, koska tekijänoikeuksien alaisen musiikin käyttäminen on joukkueelle hyvin kallista. Internetissä on myös monia sivustoja, joilta saa tekijänoikeusvapaata musiikkia ja ääniefektejä.
 • Mistä vain joukkueenne hankkiikaan musiikkinsa, teidän täytyy olla varmoja, että teillä on lupa käyttää sitä. Jos käytätte tekijänoikeusvapaata musiikkia, joka on haettu internetistä, on hyvän tavan mukaista kertoa lopputeksteissä myös sivusto, jonka kautta musiikki on hankittu. Varmistakaa myös, että musiikin oikeuksissa ei ole mitään erityisiä rajoituksia (esim. ettei se ole vapaasti käytettävissä vain tietyssä osaa maailmaa tai ettei sen käyttämisessä ole aikarajoitteita).

4.7. IKÄRAJA & ALAIKÄISET OSALLISTUJAT

 • Joukkueen jäsenet voivat olla alaikäisiä, kunhan joukkueessa on ainakin yksi täysi-ikäinen henkilö. Tällöin täysi-ikäisen jäsenen täytyy toimia tiiminvetäjänä ja ottaa vastuu joukkueen ilmoittautumisen hoitamisesta sekä loppuraportin täyttämisestä.
 • Hyvä maku: Uneton48 ei ole aikuisviihdettä. Alaikäiset voivat osallistua tapahtumaan ja Unettoman elokuvateatterinäytöksien ikäraja on K-12. Tästä syystä voidakseen osallistua kilpailuun elokuvan täytyy olla K-12 ikärajan mukainen. Lisää tietoa aiheesta löytyy KAVI:N OHJEISTUKSESTA.

4.8. ELOKUVAN TEKNISET TIEDOT

 • Nimetkää elokuvan tiedosto seuraavasti: Joukkueen nimi – Elokuvan nimi (esim. “Team Uneton48 – Kalloni kallion kallioilla .mp4”)

Suositellut tekniset määreet:

 • Video: 1920 x 1080 pixels @ 25 fps
 • Ääni: Stereo (2.0) @ 16bit 48kHz
 • Codecs: h264 + aac ja mp4/mov container
 • Bitrate pitäisi olla alle 30 Mbit/s
 • Tiedostokoon pitäisi olla alle 2 GiB
 • Jos elokuvanne poikkeaa näistä määreistä, se ei ehkä pyöri sulavasti näytöksissä. Erityisen tärkeää on, että kuvataajuus (frame rate) vastaa Suomalaista standardia 25 fps.

4.9. ALKUPLANSSI & LOPPUTEKSTI

 • Elokuvan alkuun tulee laittaa 5 sekuntia planssia, jossa on joukkueenne ja elokuvanne tiedot seuraavassa muodossa:

JOUKKUEEN NIMI
ARVOTTU TEEMA
ELOKUVAN NIMI

 • Elokuvan loppuun tulee laittaa teksti:

This short film was made as part of  Uneton48 2022 -short film competition

4.10. SPONSORIT

 • Kaikkien elokuvien ja niiden lopputekstien pitää noudattaa tuotesijoitteluun ja sponsorointiin liittyviä säädöksiä. Lue säädökset TÄÄLTÄ.

4.11. TEKIJÄNOIKEUDET

 • Kilpailussa valmistuneiden elokuvien tekijänoikeudet jaetaan järjestävän tahon “Uneton48 Ry” ja elokuvantekijöiden kesken. Kuitenkin niin, että Uneton48 Ry:llä on yksinoikeus elokuviin elokuvien julkistamiseen saakka 9.10.2022 asti. Järjestelyllä pyritään säilyttämään jännittävä tunnelma finaalitapahtumaan saakka.
 • 9.10.2022 päivämäärän jälkeen elokuvien tekijänoikeudet jaetaan Uneton48-organisaation ja elokuvantekijöiden kesken, niin että molemmat tahot saavat levittää ja esittää elokuvaa vapaasti. Tekijänoikeussääntöjen muotoilun tarkoituksena on ensisijaisesti elokuvakulttuurin edistäminen. Meille on tärkeää, että elokuvantekijät voivat käyttää tekemäänsä elokuvaa haluamallaan tavalla. Lisäksi meille on tärkeää, että Uneton48-organisaatio saa levittää ja esittää elokuvaa. Uneton48 Ry on voittoa tavoittelematon yleishyödyllinen järjestö. Taloudellisen hyödyn sijaan pyrimme mahdollisella elokuvien levittämisellä sekä julkisella esittämisellä edistämään tulevien haasteiden ja muiden elokuvakulttuuria edistävien hankkeiden järjestämistä sekä kumppanien saamista. Lisäksi pyrimme yksinkertaistamaan pienen organisaation matkaa byrokratian kiemuroissa.
 • Lähetättehän vain itse tekemäänne materiaalia. Kun elokuva on itse tekemänne, teillä on siihen tarvittavat tekijänoikeudet ja tiedätte, mitä elokuvassa on. Elokuva ei saa loukata jonkun toisen tekijänoikeuksia (esim. musiikki).
 • Yksityistilanteissa kysy lupa elokuvissa näkyviltä ihmisiltä. Elokuvissa pitää noudattaa yksityisyyden suojaa. Älä siis kuvaa loukkaavia tilanteita tai toisen ihmisen kotia kysymättä lupaa asukkaalta ja kaikilta elokuvissa esiintyviltä ihmisiltä.

Alla tekijänoikeusmäärittely tarkemmin:

 • Joukkue luovuttaa Uneton48-kilpailun osana tuottamansa lyhytelokuvan (“Elokuva”) taloudelliset tekijänoikeudet vastikkeetta Uneton48-tapahtuman järjestäjätaho Uneton48 ry:lle (“Järjestäjä”). Järjestäjällä on oikeus myydä tai luovuttaa Elokuva välineneutraalisti muiden tahojen (kuten TV-kanavien) käyttöön, välittää ja levittää elokuvia maailmanlaajuisesti sekä esittää niitä julkisesti.
 • Joukkueella itsellään säilyvät myös kaikki edellä mainitut oikeudet. Kyse on siis rinnakkaisista oikeuksista. Rinnakkainen osittaisluovutus ei estä tekijää käyttämästä teosta hyväkseen tai luovuttamasta vastaavaa oikeutta myös muille.
 • Järjestäjällä on määräaikainen yksinoikeus elokuvan levittämiseen 9.10.2022 asti. Yksinoikeuden aikana elokuvan tekijällä tai tekijöillä ei ole oikeutta välittää elokuvaa yleisölle, esittää sitä julkisesti tai valmistaa siitä fyysisiä kopioita ja välittää näitä yleisön keskuuteen vastikkeetta tai vastiketta vastaan. Tekijällä on yksinoikeudesta huolimatta oikeus käyttää elokuvan kuva- ja äänimateriaalia elokuvan mainostamiseen, mukaan lukien korkeintaan 30 sekunnin mittaisen trailerin luomiseen.

 

5. PALAUTUS VIIMEISTÄÄN 18.9. KLO 19:30

Kun elokuvanne on valmis ja sen tiedoston toimivuus tarkastettu, seuraa riemun ja täyttymyksen hetki: palautus. Palautuksen voi tehdä netissä tai livenä.

Palautus netissä:

 • Täytä palautuslomake. Tämä lomake täytyy olla lähetetty viimeistään 18.9. klo 19:30.
 • Lataa elokuvasi suoraan Unettoman Dropboxiin. Dropbox-palautuslinkin saat myöhemmin sähköpostiisi.  Ollakseen mukana kilpailussa elokuvan täytyy olla näkyvissä Dropboxissa ennen 18.9. Klo 19:30.

Palautus livenä:

 • Saavu REDIn Uneton HUBiin viimeistään klo 19:30.
 • Voit täyttää palautuslomakkeen paikan päällä.
 • Palauta elokuva ulkoisella kovalevyllä tai USB-tikulla.