
OHJEET & SÄÄNNÖT
1. KERÄÄ TIIMI
Vaikka haasteeseen voi osallistua yksinkin, suosittelemme kuitenkin lämpimästi ainakin muutaman tiimikaverin pyytämistä mukaan matkalle. Useampi pää helpottaa ideoiden pallottelua omaa dokkaria suunnitellessa, ja lisäksi elokuvan tekeminen porukassa on kokemuksemme mukaan hauskempaa. Jo tiimiä kasatessa kannattaa hieman suunnitella mitä kukakin haluaisi tehdä. Tsekkaa kätevä 10 TIPS -artikkeli suunnittelun avuksi!
2. ILMOITTAUDU HAASTEESEEN
Kun jäsenet ovat selvillä ja tiimin nimi päätetty, on kapteenin aika ilmoittaa tiimi mukaan kisaan. Lipun voitte ostaa TÄÄLTÄ 30. kesäkuuta alkaen. Kapteenin täytyy olla täysi-ikäinen, ja hän on se taho johon elokuvahaasteen järjestäjät ovat yhteydessä aina kun tiimille on jotain asiaa. Lippuja on tällä kertaa rajattu määrä ja yhden lipun hinta on 100€ (vakavarainen) / 50€ (opiskelija, työtön) per tiimi koko myynnin ajan torstaihin 7. syyskuuta asti – tai kunnes liput loppuvat. Tiimin koko on itse päätettävissä.
3. LIITY UNETON48DOCS-DISCORDIIN
Nyt on myös hyvä aika liittyä Uneton48-DISCORDIIN eli keskusteluryhmään, jossa järjestäjät vastaavat kysymyksiin ja osanottajat auttavat toinen toisiaan.
4. TEE ELOKUVA SÄÄNTÖJÄ NOUDATTAEN
4.1. HAASTEAIKA
- Uneton48docs-haaste alkaa perjantaina 8. syyskuuta klo 19:00 avajaistapahtuman siivittämänä. Valmis elokuva täytyy palauttaa sunnuntaina 10. syyskuuta klo 19:30 mennessä. Virallinen haasteaika on siis 48,5 tuntia. Ylimääräinen puolituntinen on tarkoitettu valmiin elokuvan toimittamista varten.
4.2. KIELI
- Elokuva voi olla millä tahansa kielellä.
- Jos kieli kuitenkin on joku muu kuin suomi, ruotsi tai englanti, täytyy elokuvaan sisällyttää tekstitykset jollakin edellä mainituista kielistä. Tekstitykset täytyy polttaa kiinni kuvaan, koska emme voi käyttää elokuvanäytöksissä erillisiä tekstitiedostoja.
4.3. ELOKUVAN PITUUS
- Elokuvan täytyy olla kestoltaan minimissään 1 minuutin ja maksimissaan 5 minuutin pituinen. Tämä sisältää alkuplanssin (katso kohta 5.9.) ja lopputekstit.
4.4. TEEMA JA PAKOLLISET ELEMENTIT
- Tiimillenne arvottu teema paljastetaan avajaistapahtumassa. Teeman luova soveltaminen on enemmän kuin sallittua, mutta arvotun teeman tulee kuitenkin olla elokuvasta selkeästi tunnistettavissa.
- Pakolliset elementit ovat kaikille elokuville samat ja ne ilmoitetaan avajaistapahtumassa.
4.5. ELOKUVAN TEKEMINEN
- Kaiken luovan työn (lukuunottamatta musiikin tekemistä) täytyy tapahtua haasteajan puitteissa.
- Animaatio: myös animaatioelokuvan tekeminen on sallittua. Tässä tapauksessa kaikki animaatio (tehtiin se tietokoneella tai käsin) täytyy olla tehty haasteajan sisällä. Muuten kaikki samat säännöt koskevat niin animaatiota kuin muutakin elokuvaa.
- Arkistomateriaali: Arkistomateriaalin käyttö on sallittua, mutta sen käyttöön on oltava lupa. Jos käytetään tekijänoikeusvapaata arkistomateriaalia, joka on haettu internetistä, on hyvän tavan mukaista kertoa lopputeksteissä myös sivusto, jonka kautta materiaali on hankittu.
4.6. MUSIIKKI
- Suosittelemme tiimien työskentelevän paikallisten musiikintekijöiden kanssa, koska tekijänoikeuksien alaisen musiikin käyttäminen on tiimille hyvin kallista. Internetissä on myös monia sivustoja, joilta saa tekijänoikeusvapaata musiikkia ja ääniefektejä.
- Mistä tahansa musiikki on hankittu, täytyy olla varma, että sen käyttöön on lupa. Jos käytetään tekijänoikeusvapaata musiikkia, joka on haettu internetistä, on hyvän tavan mukaista kertoa lopputeksteissä myös sivusto, jonka kautta musiikki on hankittu. On varmistettava myös, että musiikin oikeuksissa ei ole mitään erityisiä rajoituksia (esim. ettei se ole vapaasti käytettävissä vain tietyssä osaa maailmaa tai ettei sen käyttämisessä ole aikarajoitteita).
4.7. IKÄRAJA & ALAIKÄISET OSALLISTUJAT
- Tiimin jäsenet voivat olla alaikäisiä, kunhan tiimissä on ainakin yksi täysi-ikäinen henkilö. Tällöin täysi-ikäisen jäsenen täytyy toimia tiiminvetäjänä ja ottaa vastuu tiimin ilmoittautumisen hoitamisesta sekä loppuraportin täyttämisestä.
- Uneton48docs-elokuvateatterinäytöksien ikäraja on K-12. Tästä syystä voidakseen osallistua haasteeseen elokuvan täytyy olla K-12 ikärajan mukainen. Lisää tietoa aiheesta löytyy KAVI:N OHJEISTUKSESTA.
4.8. ELOKUVAN TEKNISET TIEDOT
- Nimetkää elokuvan tiedosto seuraavasti: Tiimin_nimi_Elokuvan_nimi.tiedostomuoto (esim. “Team_Uneton48docs_Meidän_doccari.mp4”)
Suositellut tekniset määreet:
- Video: 1920 x 1080 pixels @ 25 fps
- Ääni: Stereo (2.0) @ 16 bit 48 kHz
- Codecs: h264 + aac ja mp4/mov container
- Bitrate: alle 30 Mbit/s
- Tiedostokoko: alle 2 Gbit
- Jos elokuvanne poikkeaa näistä määreistä, se ei ehkä pyöri sulavasti näytöksissä. Erityisen tärkeää on, että kuvataajuus (frame rate) vastaa suomalaista standardia 25 fps.
4.9. ALKUPLANSSI & LOPPUTEKSTI
- Elokuvan alkuun tulee laittaa 5 sekuntia planssia, jossa on tiiminne ja elokuvanne tiedot seuraavassa muodossa:
TIIMIN NIMI
ARVOTTU TEEMA
ELOKUVAN NIMI
- Elokuvan loppuun tulee laittaa teksti:
This short film was made as part of Uneton48docs 2023 -short film competition
- Lopputekstin tyyliin tai kestoon ei ole muita rajoituksia – se voi olla joko osana työryhmäkredittejä tai erikseen.
4.10. SPONSORIT
- Kaikkien elokuvien ja niiden lopputekstien pitää noudattaa tuotesijoitteluun ja sponsorointiin liittyviä säädöksiä. Lue säädökset TRAFICOM:IN OHJEISTUKSESTA.
4.11. TEKIJÄNOIKEUDET
- Haasteessa valmistuneiden elokuvien tekijänoikeudet jaetaan järjestävän tahon “Uneton48 Ry” ja elokuvantekijöiden kesken. Kuitenkin niin, että Uneton48 Ry:llä on yksinoikeus elokuviin elokuvien julkistamiseen saakka. Järjestelyllä pyritään säilyttämään jännittävä tunnelma finaalitapahtumaan saakka.
- Julkistamisen jälkeen elokuvien tekijänoikeudet jaetaan Uneton48-organisaation ja elokuvantekijöiden kesken niin, että molemmat tahot saavat levittää ja esittää elokuvaa vapaasti. Tekijänoikeussääntöjen muotoilun tarkoituksena on ensisijaisesti elokuvakulttuurin edistäminen. Meille on tärkeää, että elokuvantekijät voivat käyttää tekemäänsä elokuvaa haluamallaan tavalla. Lisäksi meille on tärkeää, että Uneton48-organisaatio saa levittää ja esittää elokuvaa. Uneton48 Ry on voittoa tavoittelematon yleishyödyllinen järjestö. Taloudellisen hyödyn sijaan pyrimme mahdollisella elokuvien levittämisellä sekä julkisella esittämisellä edistämään tulevien haasteiden ja muiden elokuvakulttuuria edistävien hankkeiden järjestämistä sekä kumppanien saamista. Lisäksi pyrimme yksinkertaistamaan pienen organisaation matkaa byrokratian kiemuroissa.
- Lähetättehän vain itse tekemäänne materiaalia. Kun elokuva on itse tekemänne, teillä on siihen tarvittavat tekijänoikeudet ja tiedätte, mitä elokuvassa on. Elokuva ei saa loukata jonkun toisen tekijänoikeuksia (esim. musiikki).
- Yksityistilanteissa kysy lupa elokuvissa näkyviltä ihmisiltä. Elokuvissa pitää noudattaa yksityisyyden suojaa. Älä siis kuvaa loukkaavia tilanteita tai toisen ihmisen kotia kysymättä lupaa asukkaalta ja kaikilta elokuvissa esiintyviltä ihmisiltä.
Alla tekijänoikeusmäärittely tarkemmin:
- Tiimi luovuttaa Uneton48docs-haasteen osana tuottamansa lyhytelokuvan (“Elokuva”) taloudelliset tekijänoikeudet vastikkeetta tapahtuman järjestäjätaho Uneton48 Ry:lle (“Järjestäjä”). Järjestäjällä on oikeus myydä tai luovuttaa Elokuva välineneutraalisti muiden tahojen (kuten TV-kanavien) käyttöön, välittää ja levittää Elokuvaa maailmanlaajuisesti sekä esittää niitä julkisesti.
- Tiimillä itsellään säilyvät myös kaikki edellä mainitut oikeudet. Kyse on siis rinnakkaisista oikeuksista. Rinnakkainen osittaisluovutus ei estä tekijää käyttämästä teosta hyväkseen tai luovuttamasta vastaavaa oikeutta myös muille.
- Järjestäjällä on määräaikainen yksinoikeus Elokuvan levittämiseen asti. Yksinoikeuden aikana Elokuvan tekijällä tai tekijöillä ei ole oikeutta välittää Elokuvaa yleisölle, esittää sitä julkisesti tai valmistaa siitä fyysisiä kopioita ja välittää näitä yleisön keskuuteen vastikkeetta tai vastiketta vastaan. Tekijällä on yksinoikeudesta huolimatta oikeus käyttää Elokuvan kuva- ja äänimateriaalia sen mainostamiseen, mukaan lukien korkeintaan 30 sekunnin mittaisen trailerin luomiseen.
5. PALAUTUS VIIMEISTÄÄN 10. SYYSKUUTA KLO 19:30
Kun elokuva on valmis ja videotiedoston toimivuus tarkastettu, seuraa riemun ja täyttymyksen hetki: palautus. Palautus tehdään netissä:
- Täytä palautuslomake. Tämä lomake täytyy olla lähetetty viimeistään sunnuntaina 10. syyskuuta klo 19:30.
- Nimeä elokuvasi ”Tiimin_nimi_Elokuvan_nimi”. Lataa elokuvasi suoraan Uneton48docs:n Dropboxiin. Dropbox-palautuslinkin saat myöhemmin sähköpostiisi. Ollakseen mukana kilpailussa elokuvan täytyy olla näkyvissä Dropboxissa sunnuntaina 10. syyskuuta ennen klo 19:30.
- Täytä loppuraportti. Loppuraporttiin tarvitset tiimiläisten allekirjoitukset. Voit tulostaa tiedoston, pyytää tiimiläisiä allekirjoittamaan raportin käsin ja ottaa kuvan raportista. Voit myös hoitaa allekirjoitukset sähköisesti pdf-tiedostoon. Nimeä loppuraportti ”Tiimin_nimi_Elokuvan_nimi”. Riittää, että tämä loppuraportti on palautettuna Uneton48docs:n Dropboxiin viimeistään tiistaina 19. syyskuuta klo 23:59.
- Voitte halutessanne tehdä julisteen elokuvastanne, ja paras juliste myös palkitaan. Julisteen kokosuositus on A2, pysty tai vaaka. Julisteen sisältö on vapaa. Nimeä juliste ”Juliste_Tiimin_nimi_Elokuvan_nimi”. Riittää, että juliste on palautettuna Uneton48docs:n Dropboxiin viimeistään tiistaina 19. syyskuuta klo 23:59.
- Jos haluat varmistaa, että elokuvasi on mukana kilpailussa, mutta epäilet esimerkiksi nettiyhteytesi nopeutta, voit ottaa elokuvasta shasum-koodin. Se on käytännössä aikaleima, jolla voit todistaa elokuvan valmistumisen määräajassa, vaikka se ei olisi näkyvissä Dropboxissa klo 19:30 mennessä. Tämä on täysin vapaaehtoista ja myös hieman monimutkaista. Varminta on siis pelata varman päälle laittamalla elokuva lataamaan ajoissa, mutta reikäpäisin riskinhallitsija voi myös pelata varman päälle shasum-koodin avulla. Kirjoita shasum-koodi palautuslomakkeeseen.
Ohjeet shasum-koodin nappaamiseen
Jos ohjeet tuntuvat vaikealta, voit myös ladata GRAAFISEN SHA-OHJELMAN, joka ehkä on helpompi käyttää. Onnea matkaan 😘 Kopioi sha1-koodi ja liitä se palautuslomakkeeseen.
1. Avaa ohjelma nimeltä Terminalmacos/linux tai Command Promptwindows. Ohjelma on vakiona kaikissa koneissa ja löytyy kätevästi esim. Spotlight-haulla (macos) [cmd+välilyönti] tai Start-haulla (windows) [windows-näppäin].
2. Kirjoita ikkunaan: macos/linux: shasum eli [shasum välilyönti] windows: certutil -hashfile eli [certutil välilyönti viiva hashfile välilyönti]
3. Raahaa ja pudota videotiedosto ikkunan päälle. Tiedoston polku ja nimi ilmestyy ikkunaan äsken kirjoittamasi perään.
4. Paina ENTER. Ohjelma ilmoittaa kymmenisen sekunnin kuluessa sha1-koodin (40 numeroa ja kirjainta).
5. Kopioi sha1-koodi ja liitä se palautuslomakkeeseen. macOS: valitse hiirellä sha1-koodi, cmd+c. Windows: oikea-klik > mark, valitse sha1-koodi, oikea-klik > copy.
6. NÄYTÖKSET JA LOPPUTAPAHTUMA
- Jokainen leffa saa ensi-iltansa Rakkautta & Anarkiaa -festivaalinäytöksissä, Cinema Orionissa keskiviikkona 20.– torstaina 21. syyskuuta.
- Tapahtuma huipentuu loppugaalaan, jossa juhlitaan tuomariston palkitsemia finalistielokuvia.