HUOM! Säännöt voivat muuttua vielä ennen tapahtumaa


Yhteenveto

Elokuva pitää olla tehty 48,5 tunnissa ja sen täytyy vastata annettua teemaa ja sisältää pakolliset elementit (katso kohta 6).

Tiimin pitää olla ilmoittautunut ja ilmoittautumismaksun maksettu ennen haasteen alkua.

Uneton48 varaa oikeuden tehdä muutoksia sääntöihin ennen kilpailuviikonloppua. Mahdollisista muutoksista tiedotetaan kilpailijoille.

Kysymyksiä? U48 Helpdesk Facebookissa tai info@uneton48.com.

1. Ilmoittautuminen

Osallistuaksesi Uneton48:aan, joukkueenne täytyy ilmoittautua mukaan. Ilmoittautuminen on kaikille avoin.

2. Kipailuaika

Uneton48 elokuvantekohaaste alkaa klo 19:00 perjantaina. Valmis elokuva täytyy palauttaa 19:30 mennessä seuraavana sunnuntaina. Virallinen kilpailuaika on siis 48,5 tuntia. Ylimääräinen puolituntinen on tarkoitettu valmiin elokuvan toimittamista varten.

3. Elokuvan kieli

Elokuva voi olla millä tahansa kielellä. Jos kieli kuitenkin on joku muu kuin suomi, ruotsi tai englanti, täytyy elokuvaan sisällyttää tekstitykset jollakin edellä mainituista kielistä. Tekstitykset täytyy polttaa kiinni kuvaan, koska emme voi käyttää elokuvanäytöksissä erillisiä tekstitiedostoja. HUOM: säilytä kuitenkin elokuvasta myös versio ilman tekstityksiä siltä varalta, että elokuvaa halutaan myöhemmin esittää esimerkiksi televisiossa.

4. Elokuvan pituus

Elokuvan täytyy olla kestoltaan minimissään 1 minuutin ja maksimissaan 5 minuutin pituinen. Tämä sisältää alkuplanssin (katso kohta 12) ja lopputekstit.

5. Avajaistapahtuma

Uneton48 avajaistapahtuma järjestetään streamina, alkaen klo 18:30 kilpailuviikonlopun perjantaina. Tarkka paikka tiedotetaan myöhemmin Uneton48 Facebookissa, Helpdeskissä sekä mailitse. Jos ette pääse osallistumaan avajaistapahtumaan, voi joukkueellenne arvotun teeman (katso kohta 6)  tarkistaa myös Uneton48 Facebookista ja Uneton48 Helpdeskistä avajaisten jälkeen. Tiedot lähetetään joukkueille myös mailitse.

6. Teema & pakolliset elementit

Joukkueellenne arvottu teema  paljastetaan avajaistapahtumassa. Teeman luova soveltaminen on enemmän kuin sallittua, mutta arvotun teeman tulee kuitenkin olla elokuvasta selkeästi tunnistettavissa. Pakolliset elementit ovat kaikille elokuville samat ja ne ilmoitetaan avajaistapahtumassa.

7. Elokuvan tekeminen

Kaiken luovan työn (lukuunottamatta musiikin tekemistä) täytyy tapahtua annettujen 48,5 tunnin puitteissa. Joitain valmisteluja voi kuitenkin tehdä etukäteen: joukkueen voi kasata valmiiksi, kuvauskaluston voi hankkia ja kuvauspaikkoja etsiä etukäteen. Myös tekijänoikeusvapaata musiikkia voi etsiä etukäteen.

Animaatio: myös animaatioelokuvan tekeminen on sallittua. Tässä tapauksessa kaikki animaatio (tehtiin se tietokoneella tai käsin) täytyy olla tehty 48,5 tunnin sisällä. Stop-motion animaation ja digitaalisen animaation hahmoja voi luoda etukäteen (tämä rinnastuu näyttelijöiden etsimiseen). Muuten kaikki samat säännöt koskevat niin animaatiota kuin muutakin elokuvaa.

8. Musiikki

Suosittelemme joukkueiden työskentelevän paikallisten musiikintekijöiden kanssa, koska tekijänoikeuksien alaisen musiikin käyttäminen on joukkueelle hyvin kallista. Internetissä on myös monia sivustoja, joilta saa tekijänoikeusvapaata musiikkia ja ääniefektejä. Musiikkia ei tarvitse tehdä viikonlopun aikana; Uneton48 itse asiassa suosittelee etsimään musiikkia ja varmistamaan sen tekijänoikeuksien aseman etukäteen, jotta tästä ei tarvitse stressata viikonlopun kiireen aikana. Mistä vain joukkueenne hankkiikaan musiikkinsa, teidän täytyy olla varmoja, että teillä on lupa käyttää sitä. Jos käytätte tekijänoikeusvapaata musiikkia joka on haettu internetistä, on hyvän tavan mukaista kertoa lopputeksteissä myös sivusto, jonka kautta musiikki on hankittu. Varmistakaa myös, että musiikin oikeuksissa ei ole mitään erityisiä rajoituksia (esim. ettei se ole vapaasti käytettävissä vain tietyssä osaa maailmaa tai ettei sen käyttämisessä ole aikarajoitteita).

9. Alaikäiset osallistujat

Joukkueen jäsenet voivat olla alaikäisiä, kunhan joukkueessa on ainakin yksi täysi-ikäinen henkilö. Tällöin täysi-ikäisen jäsenen täytyy toimia tiiminvetäjänä ja ottaa vastuu joukkueen ilmoittautumisen hoitamisesta sekä loppuraportin täyttämisestä.

Hyvä maku: Uneton48 ei ole aikuisviihdettä. Alaikäiset voivat osallistua tapahtumaan ja Unettoman elokuvateatterinäytöksien ikäraja on K-12. Tästä syystä voidakseen osallistua kilpailuun elokuvan täytyy olla K-12 ikärajan mukainen. Lisää tietoa aiheesta löytyy MEKUn nettisivuilta.

10. Tekijänoikeudet

Kilpailussa valmistuneiden elokuvien tekijänoikeudet jaetaan järjestävän tahon “Uneton48 Ry” ja elokuvantekijöiden kesken. Kuitenkin niin, että Uneton48 Ry:llä on yksinoikeus elokuviin elokuvien julkistamiseen saakka 9.10.2022 asti. Järjestelyllä pyritään säilyttämään jännittävä tunnelma finaalitapahtumaan saakka.

9.10.2022 päivämäärän jälkeen elokuvien tekijänoikeudet jaetaan Uneton48-organisaation ja elokuvantekijöiden kesken, niin että molemmat tahot saavat levittää ja esittää elokuvaa vapaasti. Tekijänoikeussääntöjen muotoilun tarkoituksena on ensisijaisesti elokuvakulttuurin edistäminen. Meille on tärkeää, että elokuvantekijät voivat käyttää tekemäänsä elokuvaa haluamallaan tavalla. Lisäksi meille on tärkeää, että Uneton48-organisaatio saa levittää ja esittää elokuvaa. Uneton48 Ry on voittoa tavoittelematon yleishyödyllinen järjestö. Taloudellisen hyödyn sijaan pyrimme mahdollisella elokuvien levittämisellä sekä julkisella esittämisellä edistämään tulevien haasteiden ja muiden elokuvakulttuuria edistävien hankkeiden järjestämistä sekä kumppanien saamista. Lisäksi pyrimme yksinkertaistamaan pienen organisaation matkaa byrokratian kiemuroissa.

Lähetättehän vain itse tekemäänne materiaalia. Kun elokuva on itse tekemänne, teillä on siihen tarvittavat tekijänoikeudet ja tiedätte, mitä elokuvassa on. Elokuva ei saa loukata jonkun toisen tekijänoikeuksia (esim. musiikki).

Yksityistilanteissa kysy lupa elokuvissa näkyviltä ihmisiltä. Elokuvissa pitää noudattaa yksityisyyden suojaa. Älä siis kuvaa loukkaavia tilanteita tai toisen ihmisen kotia kysymättä lupaa asukkaalta ja kaikilta elokuvissa esiintyviltä ihmisiltä.

Alla tekijänoikeusmäärittely tarkemmin.

Joukkue luovuttaa Uneton48-kilpailun osana tuottamansa lyhytelokuvan (“Elokuva”) taloudelliset tekijänoikeudet vastikkeetta Uneton48-tapahtuman järjestäjätaho Uneton48 ry:lle (“Järjestäjä”). Järjestäjällä on oikeus myydä tai luovuttaa Elokuva välineneutraalisti muiden tahojen (kuten TV-kanavien) käyttöön, välittää ja levittää elokuvia maailmanlaajuisesti sekä esittää niitä julkisesti.

Joukkueella itsellään säilyvät myös kaikki edellä mainitut oikeudet. Kyse on siis rinnakkaisista oikeuksista. Rinnakkainen osittaisluovutus ei estä tekijää käyttämästä teosta hyväkseen tai luovuttamasta vastaavaa oikeutta myös muille.

Järjestäjällä on määräaikainen yksinoikeus elokuvan levittämiseen xx.xx.xxxx asti. Yksinoikeuden aikana elokuvan tekijällä tai tekijöillä ei ole oikeutta välittää elokuvaa yleisölle, esittää sitä julkisesti tai valmistaa siitä fyysisiä kopioita ja välittää näitä yleisön keskuuteen vastikkeetta tai vastiketta vastaan. Tekijällä on yksinoikeudesta huolimatta oikeus käyttää elokuvan kuva- ja äänimateriaalia elokuvan mainostamiseen, mukaan lukien korkeintaan 30 sekunnin mittaisen trailerin luomiseen.

11. Muualta kuin Helsingistä osallistuminen

Unettomaan voi osallistua mistä päin maailmaa tahansa. Kaiken joukkueelle tärkeän informaation (teeman, pakolliset elementit, jne.) voi käydä katsomassa Uneton48 Facebookista sekä Uneton48 Helpdeskistä avajaistapahtuman jälkeen.

12. Elokuvan palautus

Täytä wrap up form. Tämä lomake täytyy olla lähetetty ennen tasan klo 19:30 kilpailuviikonlopun sunnuntaina.


Lataa elokuvasi suoraan Unettoman Dropboxiin. Linkin saat osallistujapostissa sekä helpdeskistä.

Palautuksen katsotaan olevan ajoissa mikäli

a) wrap up form on toimitettu ajoissa
ja
b) wrap up formissa oleva SHA sum koodi vastaa palautettua tiedostoanne. Luonnollisesti vaikka SHA sum koodissa olisikin mennyt jotain pieleen on elokuva silti kisassa mukana, mikäli itse tiedosto on kuitenkin toimitettu ajoissa (ennen klo 19:30 sunnuntaina).

13. Elokuvan tekniset tiedot

Nimetkää elokuvan tiedosto seuraavasti: Joukkueen nimi – Elokuvan nimi

esim. “Team Uneton48 - Suuren Puun Oravat.mp4”

Suositellut tekniset määreet:

Video: 1920 x 1080 pixels @ 25 fps

Ääni: Stereo (2.0) @ 16bit 48kHz

Codecs: h264 + aac ja mp4/mov container

Bitrate pitäisi olla alle 30 Mbit/s

Tiedostokoon pitäisi olla alle 2 GiB

Jos elokuvanne poikkeaa näistä määreistä, se ei ehkä pyöri sulavasti elokuvateatterinäytöksissä. Erityisen tärkeää on, että kuvataajuus (frame rate) vastaa Suomalaista standardia 25 fps.

Elokuvan alkuun tulee laittaa 5 sekuntia planssia, jossa on joukkueenne ja elokuvanne tiedot seuraavassa muodossa:

JOUKKUEEN NIMI

ELOKUVAN NIMI

ELOKUVAN TEEMA

UNETON48 [KULUVA VUOSI]

Eli esimerkiksi:

TEAM UNETON48

ME TEHDÄÄN TÄTÄ EDELLEEN

ROMANTTINEN KOMEDIA

UNETON48 2033

Elokuvan loppuun tulee laittaa teksti:
This short film was made as part of Uneton48 2022

14. Sponsorit

Kaikkien elokuvien ja niiden lopputekstien pitää noudattaa tuotesijoitteluun ja sponsorointiin liittyviä säädöksiä: https://www.traficom.fi/fi/