Uneton48 2022

TAVOITTEENA ELOKUVATEON DEMOKRATISOINTI

Uneton48 on sitoutunut tarjoamaan mahdollisuuksia uusille tekijöille sekä uudenlaiselle elokuvalle, tekemään lyhytelokuvaa tunnetuksi ja olemaan rohkea suunnannäyttäjä. Uskomme Unettoman olevan suurin yksittäinen suomalaisia elokuvantekoon vuosittain kannustava taho. Vuosittain Uneton48 kautta syntyy 100-200 lyhytelokuvaa ja noin 1500 ihmistä pääsee kokeilemaan elokuvantekoa käytännössä.

Uneton48 ry on tuottanut samannimistä elokuvatapahtumaa vuodesta 2008 alkaen. Tapahtuman ytimessä on Uneton48 lyhytelokuvahaaste, jossa tehdään lyhytelokuva 48 tunnissa. Jokainen valmistunut elokuva saa ensi-iltansa elokuvateatterissa, ja näytösten jälkeen tekijät tapaavat toisiaan.

Uneton48-lyhytelokuvanäytöksiä on järjestetty lukuisilla elokuvafestivaaleilla, tapahtumissa ja ravintoloissa. Tuomariston valitsemia finalistielokuvia on nähty esityksessä muun muassa Yle Areenassa, MTV:n katsomossa ja Rakkautta&Anarkiaa-festivaaleilla. Lisäksi monia Unettomassa valmistuneita lyhytelokuvia on esitetty ja palkittu kansainvälisillä festivaaleilla. Uneton48 onkin toiminut ponnahduslautana monelle elokuvantekijälle, jotka ovat myöhemmin siirtyneet työskentelemään elokuva-alalle.

Uneton-elokuvat arvioi ja palkitsee elokuva-alan vaikuttajista koostuva tuomaristo. Tuomaristoon ovat aiempina vuosina kuuluneet mm:

Aino Suni, Aku Louhimies, Aleksi Bardy, Anna Airola, Anna Brotkin, Dome Karukoski, Eeva Putro, Elli Toivoniemi, Ilja Rautsi, Inka Matilainen, Jan Blomberg, Jani Pösö, Johanna Vuoksenmaa, Julia Elomäki, Kaisa Leppänen, Kaisa Penttilä, Kalle Kinnunen, Kimmo Sillanmikko, Laura Malmivaara, Maria Serkikina, Max Ovaska, Mete Sasioglu, Minna Lund, Peter Flinckenberg, Reidar Palmgren, Sakari Mäkelä, Sarita Harma, Satu Silvo, Siiri Halko, Tiina Lymi ja Timo Vuorensola

Elokuvakulttuurin edistämistä monipuolisesti

Vuonna 2018 järjestettiin ensimmäisen kerran Uneton48docs, jossa tehtiin lyhyitä dokumenttielokuvia 48 tunnissa. Jokainen valmistunut elokuva sai ensi-iltansa DocPoint-festivaalilla. Pandemian aikana Uneton48docs oli tauolla, mutta teki vuonna 2023 onnistuneen paluun yhteistyössä Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin kanssa.

Uneton48 on järjestänyt lukemattomia projekteja, kuten elokuvakouluja, kokoontumisia ja työpajoja tavoitteenaan edistää elokuvakulttuuria. Uneton48 on myös muun muassa tuottanut loppuunmyydyissä R&A-näytöksissä ja Elisa Viihteessä esitetyn kokopitkän elokuvan 48 päivässä. Kumppaneihimme ovat kuuluneet mm: FINNKINO, YLE AREENA, FREE, PAULIG, REDI, ELISA  VIIHDEGENELECHEOANGEL FILMS,LIGHTNEERSYÖPÄSÄÄTIÖKAMPIN KAUPPAKESKUSHELSINGIN KAUPUNKIHELSINGIN SANOMATHELEN,CINAMONHSY,RAKKAUTTA&ANARKIAA, TAMPEREEN ELOKUVAJUHLAT,ESPOO CINE, HELSINGIN KAUPUNGINMUSEODOCPOINT

Yhdenvertaisuuden edistämistä ainutlaatuisten tarinoiden kautta

Unettoman ytimessä on yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistäminen yhteiskunnassamme.

Uneton mahdollistaa kaikille tasa-arvoisen alustan tuoda oma tarinansa elokuvateatterikankaalle. Kaikille avoin elokuvahaaste on mahdollisuus antaa puheenvuoro eri kulttuureille, avata näkökulmia, lisätä kulttuurien välistä kommunikaatiota ja ymmärrystä. Uneton toimii kanavana jossa eri lähtökohdista tulevat ihmiset pääsevät itse kertomaan oman kulttuurinsa erityispiirteistä ja tuomaan ne valkokankaalle ainutlaatuisella äänellään.

Uneton48 päätarkoitus on elämyksien tarjoaminen kotimaisille elokuvantekijöille taustaan tai kokemukseen katsomatta sekä uusien väylien luominen heille. Unettomaan vuosittain osallistuvista n. 1500 elokuvantekijästä noin yksi kolmasosa on ammattilaisia, yksi kolmasosa alan opiskelijoita ja yksi kolmasosa harrastajia. Joka vuosi haasteeseen osallistuu myös ilahduttava määrä ensikertalaisia!

Uneton48 pyrkii demokratisoimaan elokuvan tekoprosessia, ja antaa kaikille mahdollisuudet oman lyhytelokuvan tekemiseen sekä levittämiseen. Näin organisaatio toimii myöskin kasvattajana uudelle sukupolvelle elokuvan katsojia. Uneton48 elokuvanäytöksissä käy vuosittain yli tuhat katsojaa, suurin ryhmä ovat nuoret aikuiset.

fi